Wat zoek je?
 Waar wil je zoeken?
Agenda Website

 Of bekijk hier onze diensten A t/m Z

 

Welkom op de website van Welzijn Baarn, de welzijnsorganisatie in de gemeente Baarn. Op deze site vindt u alle informatie wat betreft onze activiteiten en diensten op het gebied van ontspanning, ontmoeting, informatie en ondersteuning. U kunt alles zoeken wat u nodig heeft. "ik zoek" kan in de breedste zin van het woord gebruikt worden. U wilt iets weten over de ouderenadviseur, dan typt u dat in. U krijgt alle informatie wat met de ouderenadviseur te maken heeft. Maar zoekt u een activiteit, een bepaalde doelgroep of een bepaalde tijd, typ in wat u zoekt of voor wie u zoekt of op welke dag u iets zoekt. Zo vindt u alles wat u nodig heeft.

Als je 100 kinderen / jongeren op een rijtje zet, is er bij ongeveer 25 kinderen thuis iemand ziek, gehandicapt, verslaafd of in de war.
Dit kan een vader, moeder, broer of zus zijn, maar soms ook een opa of oma.                            

Kinderen (Basisonderwijs)
Doordat er thuis iemand ziek of gehandicapt is, hebben jouw ouders vaak weinig tijd over. Om jou voor te lezen, bijvoorbeeld, of om je te helpen met je huiswerk. Of om samen eens iets leuks te doen, zoals zwemmen of spelen. Het kan fijn zijn om voor iemand te zorgen.Maar soms is het ook best zwaar.
Zoals wanneer je:

  • je alleen voelt
  • bang bent
  • je schaamt
  • je schuldig voelt
  • niet kunt slape
  • voelt dat anderen jou niet begrijpen.

Jongeren (Voortgezet onderwijs)

(Kop)zorgen
Het kan natuurlijk fijn zijn om voor iemand te zorgen, maar het geeft ook wel eens wat (kop)zorgen. Er kan thuis minder tijd zijn voor leuke dingen, of om eens rustig te praten met je ouders.
Omdat er vaak wel iets te doen is, en je meestal druk bent, laat je sport, hobby's en vrienden soms schieten. Of je kan je juist schuldig voelen als je toch voor jezelf kiest en wél uitgaat of iets leuks gaat
doen. Misschien vind je het ook moeilijk om vrienden mee naar huis te nemen, vanwege de situatie thuis.

Herkenning
Anderen vragen wel hoe het met de zieke gaat, maar nooit eens hoe het met jou gaat.
Ze zeggen dat het wel goed komt, terwijl jij weet dat dat niet zo is.
Jij weet hoe het vroeger was, anderen weten niet hoe dat voelt.
Als je vader of moeder vreemd doet, zal er met jou ook wel iets mis zijn.
Iedereen lijkt het normaal te vinden dat jij altijd meehelpt thuis

Mantelzorgconsulent
Wil je eens praten over jouw mantelzorgsituatie, dan kan dat. Je kunt terecht bij de mantelzorgconsulent; samen kunnen we al pratend kijken waar JIJ tegen aan loopt, hoe het misschien anders kan. Of praat eerst met je ouders, leerkracht, of de jongerenwerker!

Neem contact op met:
Team Advies & Ondersteuning
Eemnesserweg 17 in Baarn
Tel: 035-543 6222
Of stuur een mailtje naar: het team Advies en ondersteuning

Algemene informatie
"In recente Jeugdmonitoren geeft een kwart van de jongeren (12-15 jaar) aan op te groeien met de structurele zorg voor een ziek familielid thuis. Ze lopen er niet mee te koop, maar het heeft bewezen grote gevolgen voor de manier waarop ze opgroeien op korte en op lange termijn. Bij jonge mantelzorgers zien we vaak problemen in de persoonlijke ontwikkeling en het ontplooien van de eigen identiteit. Dit kan zich uiten in zichzelf wegcijferen, schuld- en schaamtegevoelens, schoolverzuim en alcohol- en drugsmisbruik.

(bron: Mezzo)

Wil je meer weten?
Klik hier voor meer informatie over Mantelzorg.

Kijk ook op: www.jong-zorgen.nl