Wat zoek je?
 Waar wil je zoeken?
Agenda Website

 Of bekijk hier onze diensten A t/m Z

 

Welkom op de website van Welzijn Baarn, de welzijnsorganisatie in de gemeente Baarn. Op deze site vindt u alle informatie wat betreft onze activiteiten en diensten op het gebied van ontspanning, ontmoeting, informatie en ondersteuning.

Darten voor senioren bij Welzijn Baarn, locatie De Leuning Darten

Vroeger noemde wij het gewoon 'pijltjes gooien' maar tegenwoordig spreken we over Darts of Darten.
Darts is een spel wat gespeeld wordt met 2 spelers of 2 teams een dartsbord en pijlen

Elke vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur bent u van harte welkom om een pijltje te komen gooien bij Welzijn Baarn, - Welzijnscentrum de Leuning - Oranjestraat 8 en humor staan hierbij hoog in het vaandel.

Het spel werd vanouds voornamelijk in Engelse pubs gespeeld, maar sinds de successen van Raymond van Barneveld is de sport ook in Nederland populairder geworden. Darten is een eeuwenoud spel. Waar het precies vandaan komt is niet bekend, maar waarschijnlijk is het begonnen met het gooien van korte speren op omgekeerde bodems van wijntonnen en later op doorgezaagde boomstamschijven. De jaarringen van de boom verdeelden de schijf in vakjes voor de puntentelling. De nummering, die aan de buitenzijde van het dartbord rondom het scorende gedeelte te zien is, lijkt willekeurig te zijn aangebracht, maar hoge scores staan nooit naast elkaar. Er zit geen echte logica in, maar toch is het met opzet zo gedaan. In 1896 ontwierp Jack Bury, een toen 44-jarige timmerman uit Lancaster, de nummering van het dartbord, zoals die nu nog bekend is.

Maar wat is darten eigenlijk? Darts Spelregels Darts wordt gespeeld tussen 2 spelers of partijen, iedere speler heeft 3 darts. De meest voorkomende spelvorm is 501, waarbij beide spelers/teams 501 punten krijgen die moeten worden weggespeeld. Bij iedere beurt mag een speler 3 pijlen gooien waarbij het getal op het bord aangeeft wat de score is. De punten in de buitenste smalle ring tellen dubbel en in de middelste smalle ring zijn 3x de score waard. De bull in het midden telt voor 25 punten, de bull's eye (of dubbelel bull) telt voor 50 punten. Degene die als eerste op 0 uitkomt wint de leg. De laatste pijl die men gooit om op 0 uit te komen moet een dubbel zijn (buitenste ring) of een Bull's eye. Gooit men te veel dan blijft de score van de vorige beurt staan.

Vindt u het leuk om het een keer uit te proberen? Wees Welkom!

Agenda overzicht